Project ST, Te Kalmthout

2012

Welkom in de eigen woning van interieurarchitect Sofie De Backer, waar wonen en werken naadloos in elkaar overvloeien in een prachtige bosrijke omgeving. Sofie en haar man realiseerden hun droomhuis in het hart van Kalmthout, grenzend aan de Kalmthoutse heide, voordat zij terugkeerden uit Italië, waar ze iets langer dan 8 jaar tesamen met hun 3 zonen gewoond hebben.

De woning zelf is een eenvoudige, pure, langwerpige balk van glas, grafietzwarte gevelbekleding en zandkleurige Kroatische kalksteen Avorio San Sebastian. Buiten wordt binnen en binnen wordt buiten …en niet alleen door de vele enorme glaspartijen, maar ook door de herhaling van de materialen en kleuren in & out.

De kalksteen van de gevelboorden loopt door in de plafonds van terras, portaal en dakterrassen, alsook in de vloer op het gelijkvloers. Ook de inbouwspots van deze terrassen herhalen zich in het interieur en zo wordt eenheid en harmonie versterkt tot in de kleinste details.

Twee imposante pivotdeuren scheiden de woonkamer van het kantoor, dat op zijn beurt functioneel is ingericht met een bureau en vergaderruimte, gescheiden door een glazen wand.

De open leefruimte is het kloppende hart van de woning, gemarkeerd door een zwart gelakt volume dat woonkamer van keuken scheidt, waarin aan de woonkamerzijde de tv en barkast verborgen zijn en de ingebouwde liftdeurhaard van M Design discreet geïntegreerd is om warmte en gezelligheid uit te stralen.

Terug op het gelijkvloers biedt de leefkeuken, die ondergebracht is aan de andere lange zijde van het volume, een spectaculair uitzicht op de tuin en het overdekte terras.

Bij het betreden van de inkomhal, een ruimte die zowel zakelijk als privé wordt gebruikt, valt meteen het notenhouten volume op. Hierin zijn slim verborgen: een toilet, vestiaire en technische ruimte.

Op de korte zijde van het volume is er een verborgen deur naar de kelder, die via een metalen trap toegang biedt tot een relax-kelder en fitnessruimte, een fietsenberging en opslag-/technische ruimte, gescheiden door glazen en spiegelwanden.

Naast de hoge kastenwand met al zijn ingebouwde keukenfuncties, vind je een eiland afgewerkt in verouderd zwart graniet en notenhoutfineer, een rappel van het halvolume.

Via een zwevende notenhouten trap in de leefruimte, een herhaling van het halvolume en keukeneiland, bereik je een langgerekte nachthal. De verlichting uitgelijnd op de muurposten in deze hal, zetten het effect van de te smalle en hellelange hal nog meer kracht bij.

De kinderkamers, bestemd voor de  3 jongens en een logeerkamer, liggen naast een nachthal en zijn functioneel, rustgevend. De positionering van het raam schuin tegenover de deur, geeft hier een verrassende ruimtelijkheid en een zee van licht.

Witte muren en plafonds dienen als canvas voor de felle kleuren van het maatwerk, die de jongens kozen vanuit hun voorliefde voor auto’s: Ferrari-rood, Masserati-blauw en Aston Martin groen.

De kinderen hebben hun eigen kleine douchecel, optisch vergroot door een spiegelwand en voorzien van een eenvoudig wit en open lavabomeubel en een inloopdouche.

De masterbedroom hangt over de woning (eronder is het overdekt terras achter de keuken) en strekt zich uit over de hele breedte van het huis, met grote raampartijen die een panoramisch uitzicht bieden op de tuin en bosrijke omgeving.

In deze nachtzone met allures van een hotelsuite, scheidt de donkergrijze glazen wand het slapen en kleden van de badkamer.

Één volledige wand van de badkamer is bedekt met een kastenwand met spiegeldeuren. Verder is ze uitgerust met een groot vrijstaand bad, vrijstaande lavabo’s en een open inloopdouche.

Dit interieurproject is niet alleen een prachtige weerspiegeling van de stijl, lijn- en detailvoering en expertise van Sofie De Backer als interieurarchitect, maar ook van haar persoonlijke visie op duurzaam wonen met een zo laag mogelijk E-peil.

Door het gebruik van een warmtepomp, vloerkoeling, dikke isolatie, driekamer-raamprofielen en driedubbele beglazing, zonnepanelen en een zonneboiler, domotica ifv optimaal energiegebruik vanuit de natuur, buitenscreens op zuid en west & last but not least een hybride zwembad.

© foto’s – Liesbet Goetschalckx